Interview

Lucas Van den Eynde over zijn samenwerking met Luc Stevens

Xavier De Baere. Adolf Daens. Bucky Laplasse. Bospoeper André Van Genechten. Weinig Vlaamse acteurs die zo veel iconische alterego's kunnen voorleggen als Kempenaar Lucas Van den Eynde. In 2016 voegde hij aan zijn indrukwekkende staat van dienst nog een glansrol toe: hij speelde de titelrol in het musicalspektakel 'Albert I', dat geschreven en geregisseerd werd door Luc Stevens. Hoe vond hij het om de rol van Albert I te spelen? Hoe kijkt hij terug op de samenwerking met Luc Stevens? We vroegen het hem tussen de soep en de patatten.

Hoe was het om in de huid te kruipen van Albert 1?

"Koningen spelen is eigenlijk altijd plezierig. Ze hebben een groot prestige en dat maakt dat ze heel erg tot de verbeelding spreken bij het publiek. Albert I was misschien wel onze meest geliefde koning tot nu toe. Hij was een heel boeiende man, heel sociaal geëngageerd ook. Hij was begaan met het lot van de man in de straat. Dat maakt dat hij op handen gedragen werd."

"Ik vond het heel fijn om de rol van Albert I te mogen spelen. Niet alleen omwille van de figuur, maar ook omdat hij in een heel boeiend tijdperk leefde. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wilde hij absoluut geen alliantie aangaan met de Duitsers, die via ons land Frankrijk wilden aanvallen, terwijl hij toch duidelijke familiebanden had met dat land. Zijn vrouw was bijvoorbeeld een Duitse. Dat moet een hartverscheurende keuze geweest zijn."

Hoe ben je eigenlijk in de rol terechtgekomen? Heb je auditie gedaan?

"Nee, ik heb geen auditie gedaan. Luc belde me met de vraag of ik het zag zitten om de rol van Albert I te spelen in zijn musical. Ik kende Luc nog niet en had nog nooit met hem samengewerkt, maar hij heeft me over de meet getrokken. Leuke bijkomstigheid: ik vond het weleens leuk om in mijn achtertuin te spelen. Ik woon vlakbij Westerlo."

Hoe kijk je terug op de samenwerking met Luc Stevens?

"Een heel prettige ervaring. Het was niet alleen een leuke voorstelling in een prachtig decor. Ik heb ook heel veel aangename mensen leren kennen. Collega-acteurs die ik nog niet kende, enorm veel fijne vrijwilligers, toffe mensen voor en achter de scène. En Luc, natuurlijk. Wat een enorm engagement heeft die man." 

"Luc is een vat vol energie. Geloof me, hij neemt heel veel hooi zijn vork, hoor. Hoe hij het volhoudt, en dan nog zonder assistent, ik weet het niet. Hij moet echt aan alles denken. Zo'n grote bende in bedwang houden en ervoor zorgen dat iedereen zijn taken doet, dat is geen evidentie. Zeker naar het einde toe, wanneer iedereen moe is. Dat vraagt enorm veel energie. En hij zorgde er elke dag opnieuw voor dat die enorme groep mensen één geheel was. En dat iedereen deed wat hij of zij moest doen. Petje af."

"Weet je, Luc is een heel ontwapend man, heel aangenaam in de omgang. Ik denk dat dat een van de voornaamste redenen is dat hij er telkens in slaagt om zijn eigen enthousiasme over te brengen bij de mensen waar hij mee samenwerkt. Hij gaat op een heel amicale manier met iedereen om, en dat werkt aanstekelijk. Het groepsgevoel tijdens de repetities was enorm."

"Tegelijkertijd is hij iemand die zichzelf kan relativeren. Hij heeft enorm veel talent, maar hij is ook deemoedig genoeg om in te zien wat hij kan verbeteren. En die instelling helpt ook als je mensen geëngageerd wil krijgen." 

"Wat ik persoonlijk het leukste vond aan de samenwerking, is de wisselwerking die we hadden. Het wederzijds respect tussen ons. Ik kon met hem praten over mijn rol, suggesties doen. En hij stond daarvoor open. Door voortdurend met elkaar te pingpongen over verschillende scènes, zijn we volgens mij tot een mooi resultaat gekomen. We vulden elkaar goed aan."

 

Over Albert I

Albert I werd in de zomer van 2016 opgevoerd op de slotgracht rond het kasteel van Westerlo. Het was na 'Marie-Antoinette' in 2014 de tweede grootschalige massaproductie van Historalia onder leiding van Luc Stevens. In augustus 2018 staat de nieuwste productie op het programma: dan regisseert Luc Stevens de musical 'Rubens', met musicalster Jan Stevens in de hoofdrol. Tickets voor die voorstelling kunnen besteld worden op de site van Historalia.

Artistieke producties

Telkens een ander verhaal of moraal, telkens dezelfde sociale verbondenheid. Dat is de ziel die we brengen. 

Alle producties weergeven

Luc Stevens Producties

Artistieke projecten 

met een ziel